Prvo, svi moramo biti svjesni da je kod kućnih životinja razmnožavanje jednako ubijanju. Ne postoji opravdanje za slučajno razmnožavanje jer rezultira neželjenim potomcima kojima prijeti patnja i smrt, niti za namjerno razmnožavanje koje rezultira oduzimanjem prilike za udomljavanje neke napuštene životinje i pretvara životinje u proizvode za ljudske potrebe. 

Kastracija je jedan vrlo praktičan korak u naporima da ubijanje prestane, nije samo zdravije za samu životinju, nego će zaustaviti nasilje. 

Psi i mačke mogu biti kastrirani nakon prvog tjeranja pa i ranije. 
Nada za životinje počiva u ljudskoj etici i poštivanju života. 

10 NAJČEŠĆIH ISPRIKA ZAŠTO NE KASTRIRATI KUĆNU 
ŽIVOTINJU 

1. Samo jedno leglo pa onda kastracija. (Studije pokazuju da praktično cijela prenapučenost kućnim životinjama proizlazi upravo iz načina razmišljanja ‘samo jedno leglo’.)

2. Moj pas ne izlazi bez povodca, ne treba biti kastriran. držanje pasa na povodcu ne jamči da se čin oplodnje jednom ipak neće ‘dogoditi’. Jednako je potrebno kastrirati i pse i mačke koji žive u stanu.)

3. Uvijek uspijevamo udomiti mačiće ili štence. (To znači da će isti broj mačića ili psića izgubiti priliku za udomljenje i biti ubijeni.)

4. Želim da moja djeca svjedoče čudu poroda. (Djecu educirajte i posudite im DVD, jeftinije je i mogu ga pogledati koliko god puta žele.)

5. Moja kuja ili mačka je tako slatka i posebna, trebalo bi biti više takvih poput nje. (Ulice i skloništa su puni slatkih i posebnih pasa i mačaka, većinom sa samo još nekoliko preostalih dana života.)

6. To nije prirodno. (I nije, no nije ‘prirodno’ što smo pse i mačke uzeli i pripitomili iz prirode prije toliko tisuća godina. Nema ničeg prirodnog ni od trenutka kad smo počeli osnivati uzgajivačnice. 

Sada ih ne možemo vratiti u prirodu, no možemo im olakšati život među ljudima. Kastracija nije prirodna, ona je nužna zbog situacije u kojoj se zbog nas kućne životinje nalaze.)

7. Ne bih mogao pogledati svom psu u oči kad bih ga dao kastrirati. (Pazite, pridajete mu ljudska svojstva.) 

8. Mačka ili kuja trebaju imati bar jedno leglo zbog zdravstvenih razloga. (Medicinski, činjenično i etički potpuno netočno.)

9. Kastracija će uzrokovati debljinu i lijenost. (Te pojave uzrokuje višak hrane i premalo kretanja.) 

10. Kastracija kućne životinje promijenit će njezinu osobnost. (Primarni učinci na osobnost životinja su način skrbi i odgoja, ljubaznost i briga koju im pružamo.)