Nedjelja, 20 Svibanj 2018

Udomite mačku: kako je naviknuti na novi dom

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Udomite mačku: kako je naviknuti na novi dom

Za mačku teritorij je od presudne važnosti • Morate zaštititi kuću od mačke

Kada udomljavate mačku iz azila, s ulice ili iz nečijeg doma, prva 24 sata su posebna i kritična. Prije nego dovedete novu mačku doma dobro je razumjeti mačke i shvatiti kako su povezane sa svijetom koji ih okružuje.

Za mačku teritorij je od presudne važnosti. Mačka promatra teritorij onako kako vi gledate na odjeću; bez odjeće osjećali bi se goli i ranjivi. Ako bi vas smjestili gole u prostoriju punu stranaca instinktivno bi se pokušali sakriti. Isto je i s mačkama, bez obzira dolaze li iz nečijeg doma ili s ulice na novom i nepoznatom teritoriju prvo se skrivaju. Vrlo osjetljive mačke koje nisu socijalizirane često se skrivaju tjedan dana ili duže.

Možete napraviti prijelaz u novi dom ugodnim i lakšim osiguravši malo privatnosti za svoju mačku. Ako je moguće, započnite tako što ćete pripremiti sve prije nego mačka dođe. Izaberite prostoriju u kojoj ćete držati pijesak, kupaonica je dobar izbor. Kutiju napunite pijeskom i smjestite u kut prostorije.
Nakon toga napravite sigurno skrovište za mačku. Možete kupiti gotovu kućicu za mačke, ali i kartonska kutija postavljena naopako, s dva otvora, poslužit će svrsi. Neka kutija bude dovoljno velika da mačka u njoj može ustati i okrenuti se, protegnuti i leći. Neka bude udobna. Kutiju smjestite uz zid ili kut iz kojeg mačka može vidjeti vrata od sobe. Pokraj kutije postavite drvo, pluto ili nešto slično kako bi mačka mogla grebati.

Morate zaštititi kuću od mačke. U mačjoj prirodi je da istražuje i teško da ćete je spriječiti da skoči na ormar ili policu kako bi vidjela čega sve ima gore. Ako na policama i ormarima držite vrijedne predmete za koje ne želite da se razbiju, pospremite ih prije dolaska mačke u kuću. Zaštitite prolaze ili mjesta na kojima bi se mačka mogla ozlijediti, a u svaku prostoriju stavite stup za grebanje kako bi spriječili mačku da grebe namještaj.

Ako okolnosti zahtijevaju da mačku dovedete prije nego ste uspjeli prilagoditi svoj dom, držite ju u nosiljci dok sve ne pripremite. Mački će unutra biti dobro kratko vrijeme. Nasuprot kutije s pijeskom postavite zdjelu s vodom. Nakon što je sve spremno nosiljku s mačkom postavite kraj njenog "sigurnog raja". Zatvorite vrata prije nego što otvorite nosiljku. Ne izvlačite mačku van. dozvolite joj da sama iziđe i dajte joj vremena da se privikne na novi prostor. Pripremite malu količinu hrane i postavite zdjelicu kraj zdjele s vodom.

Ne pokušavajte uloviti mačku, neka vam ona sama priđe. Ako ne priđe, vratite se nakon 15 minuta. Ne budite iznenađeni ako mačka ne jede. Uobičajeno je da mačke koje su promijenile dom ne pokazuju interes za hranu, čak i po nekoliko dana. Uzmite ostatke hrane i otiđite. Vratite se nakon nekoliko sati sa svježim obrokom. Ako mačka pokazuje privrženost, jede i ne skriva se, možete otvoriti vrata i pustiti je u još jednu prostoriju. Ovo ponavljajte polako dok mačka ne istraži sve prostorije u kući.

Pustite mačku da se smiri i budite strpljivi. Ponekad su potrebni tjedni da mačka shvati kako je vaša kuća sada njen novi teritorij.

/ index-ljubimci/